1 Aralık 2011 Perşembe


APIS 

(THE ADVANCE PASSENGER INFORMATION SYSTEM)


Aynı havayolu ile farklı zamanlarda, farklı ülkelere seyahat eden kişiler check-in işlemlerinin süresinde yaşadıkları farklılıktan şikayet edebilirler. Böyle bir durum ile karşılaşırsanız sakın şaşırmayın ve her uçuş için farklı işlem süresi mi olur demeyin.

Peki aynı işlemlerdeki bu farkın nedeni ne ya da neler olabilir? Aklımıza ilk gelen sebepler heryerde karşılaştığımız sistemsel problemler, personelin mesleki bilgisindeki farklılıklar v.s dir; ancak bazı ülkelerin, hükümet otoritelerinden kaynaklanan güvenlik önlemleri nedeniyle de check-in işlemi farklı sürelerde yapılabilir.

The Advance Passenger Information System veya The Advanced Passenger Information System (APIS), havayolları tarafından seyahat edilecek ülke otoritesine uçuştan önce yolcularının isim, soyad, cinsiyet, doğum tarihi, vatandaşlık bilgisi, uluslararası seyahat etme belgesinin türü, (pasaport, green kart, gemici kartı), bu belgenin varsa numarası, geçerlilik tarihi gibi bilgilerini bilgisayar aracılığı ile mesaj olarak gönderilmesine denir.



Yolculara ait bu bilgilerin tamamının yolculardan istenmesi ya da istenmemesi ülkeden ülkeye farklı olabilir. Bir ülke otoritesinin istediği bilgiyi diğeri istemeyebilir. Bazı ülke otoriteleri, ülkesine seyahat edecek yolcunun kalacağı adresi, otel bilgisini yolcudan isterken bir başka ülke seyahat sırasında bu bilgiyi istemeyebilir. Yani APIS işlemini uygulayan ülke otoritesi yolculardan aynı bilgileri vermelerini zorunlu tutmaz.

Uzun kuyruklara son vermek için çözüm

Ülke otoritelerinin istedikleri bu bilgiler nedeniyle yolcular havaalanında daha fazla bekler ve işlemler daha uzun sürer.

Teknolojinin getirdiği avantajları yolcularına sunan havayolları, yolcularının havaalanında daha az beklemesini sağlamak için internet üzerinden check-in hizmeti vermektedir. Seyahat edilecek ülke APIS bilgilerini isteyen bir ülke ise, online check-in işlemleri yapılırken bu bilgilerin de internet aracılığı ile yazılmasını sağlayan havayolu şirketleri vardır. Bu sayede internetten check-in yaparken
APIS bilgilerini yazan yolcular, havaalanında APIS işlemi yaptıracak yolculardan daha kısa süre beklemektedirler. Havayolu personeli işlemlerini online olarak yaptıran yolcuların APIS bilgilerini yazmak yerine yazılmış olan bu bilgileri sadece kotrol eder.

APIS işlemi yaptırarak seyahat edeceğiniz ülkeler;

Seyahat edeceğiniz havayolundan veya internetten APIS uygulaması olan ülkelerle ilgili bilgi edinebilirsiniz. Şunu da belirtmek gerekir bazı güvenlik önlemleri nedeniyle APIS bilgisini isteyen ülke sayısı gittikçe artmaktadır. Bugün APIS uygulamasındaki bilgileri ülkesine seyahat edecek yolculardan istemeyen bir ülke, yarın ülkesine gelecek yolculardan APIS bilgilerini isteyebilir.

Şebnem BAYEZİT Ticari ve Yer Hizmetleri Eğitmeni