ICAO
(International Civil Aviation Organization)
Yüzyıllar öncesinde birçok insanın hayalini süsleyen uçmanın tutkusu ve bunu başarmak uğruna hayatını tehlikeye atabilecek kadar cüretkar kahramanların sayesinde bugün insanoğlu uçağa binebiliyor.
Bazılarının uçağa binmek uçmak değildir demesine rağmen pek çok insanın havada dolaşabilmesinin tek yolu da şimdilik uçağa binmektir diyenlerin sayısı yabana atılmayacak sayıdadır.
Bugün binlerce uçak yüzlerce havalimanından kalkıp, yüzlerce havalimanına iniş yapıyorlar. Bu iniş ve kalkış pilotla kule görevlisinin konuşması ve gelişmiş seyrüsefer sistemlerinin sayesinde sağlanmaktadır. Tabi bir uçağın üretiminden daha sonra sefere verilmesine kadar geçen süre içinde emek veren çalışanları da unutmamak gerek.
Bu süreci biraz daha detaylı düşündüğümüz zaman bir havalimanına sefer icra eden havayolunun pilotu ile kule görevlisinin aynı ulustan olmamasına rağmen ortak bir dil konuşmaları bir kuraldır. Havalimanlarının bulunduğu ülkelerin standartları, ekonomik ve coğrafi konumlarının da aynı olmadığını göz önüne alırsak ortak bir standart sağlamak için kontrol mercileri olmalı ki havada uçan bu büyük kuşlar yolcuları güvenli olarak bir yerden bir başka yere ulaştırabilsin.
Bu sebeple hava taşımacılığında siyasi, hukuki ve teknik birçok sorunun çözümlenmesi ve bazı standartların sağlanması için birçok organizasyon meydana getirilmeye başlanmıştır. Bunlardan biri de ICAO’dur. İkinci Dünya Savaşı sonrasında insanoğlunun yaşadığı yeni ve zorlu bir dönemde hava taşımacılığında da meydana gelen politik ve teknik sorunların çözülebilmesi için bir düzenlemenin yapılması amacıyla,
1944 yılında Şikago’da bir toplantı gerçekleştirilerek Uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesi hazırlandı amaç uluslararası sivil havacılığın emin ve düzenli bir şekilde gelişebilmesi ve sivil havacılık hizmetlerinin, eşit imkanlar esası üzerine tesciliyle sağlam ve ekonomik bir şekilde işletilebilmesi için bazı düzenlemeler hususunda mutabık kalınması şeklindedir .
Söz konusu Anlaşmanın 43. maddesi ile yukarıda belirtilen esas amaca ulaşılmasını teminen "Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı ICAO'nun kurulması öngörülmüş;
daimi yapı oluşturulana kadar, PICAO (Permanent ICAO) adıyla çalışma şekli benimsenmiştir. PICAO'nun 20 ay faaliyeti sonrasında ve Kanada Hükümetinin daveti üzerine kuruluş merkezi olarak, Quebec eyaletinin Montreal kentini seçen Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) Nisan 1947 tarihinde resmen faaliyete geçti. ICAO'nun giderleri esas olarak, üye ülkelerin katkı payları ile karşılanmaktadır.
Şebnem BAYEZİT Ticari ve Yer Hizmetleri Eğitmeni