1 Nisan 2012 Pazar


HAVAYOLU İLE SEYAHAT EDEN YOLCULARIN HAKLARI


01 Ocak 2012 tarihinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yürürlüğe konan Yönetmelik sayesinde Türkiye’de havayolu ile seyahat eden yolcuların haklarının neler olduğu, bu hakların geçerli olduğu durumlar ve yolcuların uçuşlarının gerçekleştirilmemesi durumunda asgari almaları gereken hakları belirlemektedir.

Yönetmelik Türk menşeli olan Türkiye’deki havaalanlarına ve Türkiye’deki havaalanlarından bir başka ülke havaalanına gerçekleşecek seyahatleri kapsamaktadır. Bu yönetmelikten sadece hava taşıma işletmesi değil tur operatörü, yetkili seyahat acenteleri de sorumlu tutmaktadır. Gerçekleştirilemeyen seferlerin olağanüstü
durum ya da durumlardan kaynaklanması neticesinde ise havayolu, acente, tur operatörü bu yönetmelikten sorumlu tutulmamaktadır.

Havayolu ile seyahat eden yolcunun yönetmelikteki haklardan faydalanabilmesi için bazı şartlara sahip olması gerekmektedir. Tıpkı geçen ay ki kahramanımızın yaşadığı gibi yolcunun ilgili uçuşa ait bir bileti satın alınmış olması ve zamanında havaalanına gelmiş olması durumunda bu hakları elde edebilmektedir.
Seyahat yolcudan kaynaklanan bir sorun nedeniyle  gerçekleşemiyorsa sorumluluk yolcunundur. Yani seyahate çıkmadan önce pasaportunuzun geçerlilik tarihini (gideceğiniz ülkenin kurallarını dikkate alarak) kontrol etmeli, seyahat edeceğiniz ülkeye ait geçerli bir vizeye sahip olmalısınız gibi;

Bunların dışında sağlık, emniyet, güvenlik gibi sebeplerden dolayı uçuşa kabul edilmeyen yolcular da bu yönetmelikten yararlanamazlar.
Yönetmelik yolcunun seyahatinin gerçekleştirilmediği Fazla Satış (overbook) nedeniyle uçağa kabul edilmeme, Uçuşun gecikmesi, Varış noktasının değişmesi, Uçuşun iptali, Seyahat Sınıfının  Değiştirilmesi durumunda yolculara verilmesi gereken hizmetleri ve maddi hakları kapsar.

Uçuşların İptal edilmesi;

Havayolu taşıyıcısı uçuşunu iptal etmesi durumunda en kısa zamanda, yolcunun son varış yerine ya da son varış yerine yakın bir başka yere ulaşımını sağlamakla yükümlüdür. Yolcunun yakın bir başka noktaya ulaşımı kabul etmesi durumunda ise havayolu bilet üzerinde belirtilen son noktaya yolcunun ulaşımını gerçekleştirmekle yükümlüdür.

Yolcunun yeni seyahati için bekleme süresi seyahat edeceği parkura göre belli süreleri aşması halinde de havaalanında alması gereken hizmetler bulunmaktadır. (diğer hizmetler başlığı altında yayınlanacak)

Yolcu seyahatin gerçekleşmesi için bir neden kalmadığını beyan etmesi durumunda ise bilet iade işlemleri SHY-Yolcu Yönergesi MADDE 9 / a bendine göre gerçekleştirilir.

Planlanan hareket zamanından en az iki hafta önce iptal ile ilgili yolculara haber verilmeli. Haber verilmemesi durumunda yolcuya maddi tazminat verilir.

Eğer iptalin gerçekleşmesi, planlanan hareket saatine iki hafta ile yedi günlük zaman aralığında gerçekleşmişse yolcunun seyahatinde yeni planlanan hareket saati ve/veya varışının ne kadar aksadığı
durumu göz önüne alınır. Bu durumda hareket saatinin iki saatten daha erkene alınması ya da varış saatinin dört saatlik bir gecikmeyi aşması durumunda yolcuya maddi tazminat verilir.

İptalin gerçekleşmesi, planlanan hareket saatine yedi günden daha az bir zaman kala gerçekleşirse; hareket saatinin bir saatten daha erkene alınması ya da varış saatinin iki saatlik bir gecikmeyi aşması durumunda yolcuya maddi tazminat verilir.

İptal durumunda yolcuya haber verme havayolunun veya taşıyıcının sorumluluğunda olup ispat etme yükümlülüğü de taşıyıcıya aittir. Bilet ve rezervasyon işlemleri sırasında bir iletişim numarası vermek ve bu numaranın doğru olması ise yolcunun yükümlülüğündedir.

Havayolu yolculara iptal ile ilgili bilgi beraberinde alternatif çözüm yollarını da sunmak zorundadır.

(Devam edecek)


Şebnem BAYEZİT Ticari ve Yer Hizmetleri Eğitmeni



Hiç yorum yok: