IATA ve INTERLINE TAŞIMACILIK
Seyşeller için “masmavi denizin, beyaz kum ve yeşil ile beraber bu derece güzel görüleceği dünyadaki sayılı yerlerden biridir” dersek abartmış olmayız herhalde. Hint Okyanusunda yer alan küçük bir adadır Seyşeller.
Kanada’nın kuzey bölgesinde, Alaska’nın doğusunda yer alan dünyanın en soğuk yerleri arasında ismi geçen Yukon, Seyşellerlin tam tersi yılın neredeyse tamamını bembeyaz soğuk bir örtü ile birlikte geçirir.
Peki, Kanada’nın Yukon eyaletinde yaşayan biri Seyşellere gidip, tatil yapmak isteyemez mi?
Direk uçan bir havayolu yoksa bu kişi ne yapmalı? Seyahatten vaz mı geçmeli? Turistik seyahatlerde “boş ver bu seyahatten vazgeçelim, yakın başka bir yere gidelim” diyenler olabilir. Ya bu tatili gerçekleştirmek isterse direk uçakla seyahat etme şansı nedir?
Bu gibi durumlarda dünyanın farklı farklı yerlerinde yaşayan birçok kişi, dünyanın bir ucundan diğer bir ucuna gerek turistik, gerekse iş amaçlı seyahat etmektedir. Farklı ülkelerdeki pek çok terminali kullanarak belki aktarma yaptıkları o terminallerde uyuyarak, belki bu terminallere yakın otellerde konaklayarak uçuşlarını tamamlayan binlerce yolcu vardır.
Bu seyahatler genelde bir kaç havayolu ile gerçekleşebilmekte ve bazen sadece uçuş süresi birkaç gün sürebilmektedir. Seyahatin bu şekilde birden fazla havayolu ile gerçekleşmesi gereken durumlarda,
havayolları birbirlerinin biletlerini kendi uçuşlarında kabul edebilmesi için bir anlaşmaya imza atmaları gerekmektedir.
Şu anda aklınızdan geçen soru şu olabilir; “ Eeee ne olmuş, böyle bir anlaşma çok mu önemli? “
Evet, çok önemli; havacılığın ilk yıllarında hükümetlerin uluslararası havayolları tarafından belirlenmiş fiyatları izleme ve belirleme konusunda ısrarcı olamaması, fiyatları geliştirmemesi, komşu ülkelerin birbirlerini etkileyen tarifeleri ve bu tarifeler arasındaki tutarsızlıklar yüzünden yolcular maduriyet yaşıyorlardı.
IATA, bu amaçla Trafik Konferansları düzenlemek için görevlendirilmiş bir kuruluştur.
Interline Trafik Anlaşmaları sayesinde 300’e yakın havayolu anlaşmaya vararak karşılıklı olarak birbirlerinin bilet, yolcu ve kargosunu kabul etmeye başlamıştır. Bu anlaşma ile havayolları gelirlerini hesaplayabiliyor ve aralarındaki hesaplaşmaları yapabiliyorlar.
IATA’nın görevi sadece bu değil tabi ki; dünya milletlerinin menfaatlerine uygun, emniyetli, düzenli ve ekonomik hava taşıması sağlamak ve ilerletmek, havayolu endüstrisini teşvik etmek ve bununla ilgili konuları incelemek, uluslararası hava taşımacılığına dolaylı olarak bağlı kuruluşlar arasında koordinasyonu temin etmek için 1945, Nisan ayında Küba'nın başkenti Havana’da kurulmuştur.
Kuruluşunda sadece 31 ülkeden 57 üyesi vardı. Şimdi ise dünya genelinde 140 ülkeden 270'in üzerinde üyeye sahiptir. Modern IATA, ilk uluslararası tarifeli uçuşun yapıldığı 1919 yılında kurulan "International Air Traffic Association"un devamıdır
IATA, 1947 yılında hava taşımacılığının hemen hemen her hususunu kapsayan ve çok bacaklı uçuşlarda ücret oluşturma kuralını da içeren 400 farklı konuda çeşitli anlaşmalara varılan bir toplantıyı organize etmiş bir kuruluştur.
Emniyetli uçuşlar...
Şebnem BAYEZİT Ticari ve Yer Hizmetleri Eğitmeni
Şebnem BAYEZİT Ticari ve Yer Hizmetleri Eğitmeni
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder